MÁJUSFAÁLLÍTÁS NÉPSZOKÁSA

2020.05.01

MIT TARTOGAT SZÁMUNKRA MÁJUS HÓNAP? 
Május az Anyák napja, a Nemzetközi Gyermeknap, és a pünkösdi ünnepkör miatt is fontos számunkra, azonban ma, május első napján ismét alkalmunk van feleleveníteni népi hagyományainkat, és a mai naphoz kapcsolódó szokásaink egy részét.

ÉRDEKESSÉGEK A MÁJUSFAÁLLÍTÁS NÉPSZOKÁSÁRÓL

Május elsejéről nem csak a majálisok és a helyi mulatozások jutnak eszünkbe, hiszen ehhez a naphoz köthető jelkép a lányos házaknál állított a májusfa, ami az egyik legjellegzetesebb népi szerelmi szimbólumunk.

A zöld ág szimbolikus tavaszi jelkép, melynek tavaszváró, rontáselhárító és termékenységvarázsló szerepe volt. A májusfa (vagy más néven májfa, hajnalfa, jakabfa) a természet újjászületésének szimbóluma, az ifjúság tavaszi szokásainak Európa-szerte ismert szimbóluma.

A májusi zöldág-ünnep gyökerét az archaikus-pogány kultúrában kell keresnünk. Egyik tavaszhónapunk névadója, az ókori rómaiak által tisztelt Maia, a föld termékenységének istennője. A rá emlékeztető bőségvarázsló rítusok és felvonulások a tavasz örömünnepét jelentette.

A májusfa állításának szokása a magyar nyelvterület legnagyobb részén május elseje, de egyes adatok szerint hazánk északi és nyugati részén, pünkösd napján is szokás volt a színes szalagokkal díszített zöldág felállítása.

A májusfa sudár, a törzsén gallyaitól megtisztított, hegyén lombos fa, vagy szép növésű ág. A legények éjszaka vágták ki az erdőn, és hajnalra állították fel a helyi szokásoknak megfelelően minden lányos ház elé együttesen, vagy ki-ki a saját szerelmének háza elé.

A zöldágakat leggyakrabban szalagokkal, zsebkendőkkel, virágokkal, teli borral, hímes tojásokkal díszítették föl, mielőtt a földbe beásták, vagy a kapufélfára felszögelték.

Általában a májusfa a nagylányság elismerését is jelentette egyben, hisz ezután már eljárhattak a bálokba és a helyi táncos mulatságokba.

A magyar nyelvterület északi és nyugati részén gyakori volt, hogy a május elsején felállított fát pünkösdkor bontották le. A bontás legtöbbször rituális tánccal, azaz a májusfa kitáncolásával és a fa kidöntésével járt. Ennek a ceremóniának szoros kapcsolata lehetett a pünkösdi király választásával is. Az ügyességi versenyek győztese lehetett a pünkösdi király, a legénybíró.

A májusfa jelképével a népmesékben is találkozhatunk. A mesék szereplői megmásszák az égig érő fákat, akárcsak a májusfát a falusi ünnepség alkalmával az ifjabbak.

Források:
Magyar Néprajzi Lexikon
https://mek.niif.hu/02100/02115/html/3-1512.html
https://ecolounge.hu/

Májusfa állítás képekben:
https://www.youtube.com/watch?v=i32X1_qM-5U

Május 1. kettős jelentéssel bíró ünnep, hiszen munkásünnep és népi hagyományainkat idéző alkalom egyben. Napjainkban a világ több mint 160 országában ünnepnap május elseje.
A munka ünnepe a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt ünnepnap, a legtöbb országban hivatalos állami szabadnap. Ezen a napon a munkások által elért gazdasági és szociális vívmányokról emlékeznek meg. Az Egyesült Államokban már 1894. óta nemzeti ünnep (A XIX. századi mozgalmak közül kiemelkedik az 1886. május elsején kezdődött chicagói munkássztrájk.)

1955-ben a római katolikus egyház is csatlakozott a világ dolgozóihoz, amikor XII. Piusz pápa rendeletével május 1-jét Munkás Szent József (a munkások védőszentje) emléknapjává nyilvánította. A munkára valókészséget, a szorgalmat a kereszténység alapértékként tiszteli. Ez rokonítja a vallási és a világi ünnepet.

5 magyar film a munka ünnepéről
https://magyar.film.hu/filmhu/magazin/itt-van-majus-elseje-majus-1-filmhiradok-online-uj-tavaszi-seregszemle.html