Bagolyvár

JELENLEGI ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁSOK

• CUKORGYÁRI EMLÉKKIÁLLÍTÁS •  

• HARTMANN  HUNGARY KFT
GYÁRTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁSA •

• KOSSUTH SZOBA •

ELÉRHETŐSÉGEK

2941 Ács, Gyár utca 6.

Telefon: 
06 34 385-043
06 20 335-4512

Nyitva tartás:
Bejelentkezés szükséges. 
A kiállítások előzetes egyeztetés alapján bármilyen időpontokban (pl.hétvégén) is látogathatóak.

AZ ÉPÜLETBEN JELENLEG FELÚJÍTÁS ZAJLIK. CSOPORTOS LÁTOGATÁS ELŐTT KÉRJÜK, ÉRDEKLŐDJENEK A FENTI ELÉRHETŐSÉGEKEN! 

A Bagolyvár 1858-ban épült, korábban két tantermes elemi iskolaként működött. Elnevezésével kapcsolatban két mende-monda maradt fenn az utókornak. Az egyik szerint, nevét a padlásán fészkelő bagoly párról kapta, a másik szerint - mely a valószínűbb - elnevezése a tudást jelképező bölcs bagoly szimbólumára vezethető vissza. Turisztikai szempontból a kastélyparkban álló Mesefa mellett kiemelkedő vonzerőt jelentenek az itt található állandó kiállítások is. Klubok és helytörténeti csoportok is szívesen választják úti célként a települést, többen kifejezetten az évek óta turisztikai kiadványokban is megjelenő Bagolyvár és kiállításai iránt érdeklődve. Érkeztek kirándulók a környékből, például Bábolnáról, Nagyszentjánosról, Nagyigmándról és távolabbról, például Csallóközaranyosról, Budapestről, Petőházáról, Sopronból, Tatáról, Orosházáról, Veszprémvarsányból, Kiskunfélegyházáról, Győrből és Erdélyből is. Járt itt a Bábolnai Honismereti Szakkör, a Lábatlani Helytörténeti Kerekasztal, és a Tatai Színes Iskolából is szerveztek ide osztálykirándulást.

A helyi lakosok és az önkormányzat részéről megfogalmazódott az az igény, hogy az épületben, felújítását követően helytörténeti kiállítás is kapjon helyet. Célunk, hogy az előkészületben lévő tárlat elsődlegesen a település történetét mutassa be, emellett a földszinti terem előadások megtartására és konferenciák lebonyolítására is alkalmassá váljon.

Cukorgyártörténeti emlékkiállítás

Az országban egyedülálló Cukorgyári Emlékkiállítás 2013-ig a Bartók Béla Művelődési Házban volt látogatható, ezután került berendezésre a Bagolyvár épültében. A kiállításon helyet kaptak az ország területén elsőként alapított Ácsi Cukorgyárat létrehozó Patzenhofer Konrádot és családját bemutató fotók, egyéb, a gyárat bemutató illusztrációk és dokumentumok. A kiállított tárgyak között szerepelnek a laboratóriumi mérőeszközök, a cukorgyártással foglalkozó könyvek, folyóiratok. Népszerűek a 130 évig üzemelő cukorgyár életét bemutató fotóalbumok, valamint a gyárról készített makett. 

A cukorgyári kiállítás és egyben az ácsi gyár történetének különlegessége abban rejlik, hogy a Magyarországon valaha létesült cukorgyárak közül az ácsi volt az első. Alapítása Patzenhofer Konrád nevéhez fűződik. A cukorgyár 1871-ben kezdte meg működését és 130 év termelői tevékenység után 2001-ben zárta be kapuit. Ekkor a dolgozók létrehoztak egy alapítványt és úgy gondolták, egy kiállítás keretében megőriznek az utókornak tárgyi emlékeket, eszközöket, termékeket, ezzel bemutatva a cukorgyártás folyamatát. Ebben kiemelt szerepet kap a gyárat fénykorában ábrázoló makett és egy a cukorgyártás folyamatát (a cukorrépa beszállításától a kész termékek csomagolásáig) bemutató videófelvétel.

Mivel a településen élők szinte mindegyikének van/volt kötődése a gyárhoz - hiszen szülők, nagyszülők, barátok, ismerősök dolgoztak ott - a dolgos hétköznapokat és ünnepi programokat dokumentáló tablókon és a fotóalbumokon sokan felfedeznek egy-egy családtagot. Örömünkre szolgál, hogy egy folyamatosan bővülő tárlatról van szó, a látogatók közül sokan tértek vissza felajánlásokkal, legyen szó korabeli emléktárgyakról és sok esetben fényképekről. Megtisztelő, hogy szinte minden évben látogatást tesznek itt a Negro család leszármazottjai. Ők szintén felajánlásokkal bővítik a kiállítási anyagot. 

Hartmann Hungary Kft 

gyártörténeti kiállítása

A településünkön működő csomagolóanyagot gyártó és forgalmazó cég Európa legnagyobbja a formázott papírrostból készült tojáscsomagoló-anyag gyártói között. 

A dán székhelyű cég a település jelenlegi legnagyobb munkaadója, a közösségi élet aktív támogatója.  A gyár történetét és tevékenységét bemutató tárlat kiegészítéseként a jövőben kézműves foglalkozásokkal, alkalmanként környezetvédelmi előadásokkal várják az érdeklődőket.

A Hartmann Hungary Kft nemrég ünnepelte 100 éves jubileumát.

Kossuth-szoba

Az Ácsi Kossuth Lajos Asztaltársaság gondozásában álló Kossuth - szoba a magyar történelem neves alakjának, Kossuth Lajos életének és az asztaltársaság történetének eseményeit összefoglaló tárlata, mely az Ácsi Kossuth Lajos Asztaltársaság kezdeményezésére valósult meg. Céljuk Kossuth Lajos emlékének megőrzése, ápolása, és az ifjúság megismertetése Kossuth eszmeiségével.

Az 1867-es kiegyezést követően létrejött, majd később asztaltársasággá alakult olvasóegyletek egyike, az Ácsi Kossuth Lajos Asztaltársaság is céljául tűzte ki a Kossuth-kultusz ápolását. A 2004-ben újjáalakult társaság kitartó munkával és összefogással 2009-ben szobrot állíttatott a településen és megemlékezéseket szervezve őrzi az Ácson 1892-ben díszpolgári címmel is kitüntetett hazafi emlékét.