Bagolyvár

• CUKORGYÁRI • EMLÉKKIÁLLÍTÁS

• HARTMANN •
GYÁRTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS

• KOSSUTH SZOBA •

ELÉRHETŐSÉGEK

2941 Ács, Gyár utca

Telefon: 
06 34 385-043
06 20 335-4512

Nyitva tartás:
H-P: 10.00-18.00
(Bejelentkezés szükséges!)

A kiállítások előzetes egyeztetés alapján más időpontokban
 (pl.hétvégén) 
is látogathatóak.

AZ ÉPÜLETBEN JELENLEG FELÚJÍTÁS ZAJLIK. CSOPORTOS LÁTOGATÁS ELŐTT KÉRJÜK ÉRDEKLŐDJENEK A FENTI ELÉRHETŐSÉGEKEN! 

A Bagolyvár épülete százötven éve épült, korábban iskolai funkciót töltött be. A helyi lakosok és az önkormányzat részéről megfogalmazódott az az igény, hogy az üresen álló épületben felújítását követően helytörténeti kiállítás legyen. Célunk, hogy elsődlegesen a település történetét mutassa be, de a helyi amatőr művészek, csoportok részére is nyújtson kiállítási lehetőséget.

Az országban egyedülálló Cukorgyári Emlékkiállítás a felújított épületben került elhelyezésre. A kiállításon helyet kaptak az ország területén elsőként alapított Ácsi Cukorgyárat létrehozó Patzenhofer Konrádot és családját bemutató fotók, egyéb, a gyárat bemutató illusztrációk és dokumentumok. A kiállított tárgyak között szerepelnek a laboratóriumi mérőeszközök, a cukorgyártással foglalkozó könyvek, folyóiratok. Népszerűek a 130 évig üzemelő cukorgyár életét bemutató fotóalbumok, valamint a gyárról készített makett.

Az épületben került berendezésre a Kossuth szoba. Ez a szoba a Kossuth Lajos Asztaltársaság kezdeményezésére valósult meg. Célja Kossuth Lajos emlékének ápolása, fenntartása, az ifjúság megismertetése Kossuth eszmeiségével.

Cukorgyártörténeti emlékkiállítás

A cukorgyári kiállítás és egyben az ácsi gyár történetének különlegessége abban rejlik, hogy a Magyarországon valaha létesült cukorgyárak közül az ácsi volt az első. Alapítása Patzenhofer Konrád nevéhez fűződik. A cukorgyár 1871-ben kezdte meg működését és 130 év termelői tevékenység után 2001-ben zárta be kapuit. Ekkor a dolgozók létrehoztak egy alapítványt és úgy gondolták, egy kiállítás keretében megőriznek az utókornak tárgyi emlékeket, eszközöket, termékeket, ezzel bemutatva a cukorgyártás folyamatát.
Ebben kiemelt szerepet kap a gyárat fénykorában ábrázoló makett és egy a cukorgyártás folyamatát (a cukorrépa beszállításától a kész termékek csomagolásáig) bemutató videófelvétel.

Mivel a településen élők szinte mindegyikének van/volt kötődése a gyárhoz - hiszen szülők, nagyszülők, barátok, ismerősök dolgoztak ott - a dolgos hétköznapokat és ünnepi programokat dokumentáló tablókon és a fotóalbumokon sokan felfedeznek egy-egy családtagot. Örömünkre szolgál, hogy egy folyamatosan bővülő tárlatról van szó, a látogatók közül sokan tértek vissza felajánlásokkal, legyen szó korabeli emléktárgyakról és sok esetben fényképekről.

Hartmann Hungary gyártörténeti kiállítása

A jelenleg a településen működő csomagolóanyagot gyártó és forgalmazó cég Európa legnagyobbja a formázott papírrostból készült tojáscsomagoló-anyag gyártói között. A gyár történetét és tevékenységét bemutató tárlat kiegészítéseként állandó kézműves foglalkozásokkal, alkalmanként környezetvédelmi előadásokkal várják az érdeklődőket.

Kossuth-szoba

Az Ácsi Kossuth Lajos Asztaltársaság gondozásában álló Kossuth - szoba egy a magyar történelem neves alakjának, Kossuth Lajos életének és az asztaltársaság történetének eseményeit összefoglaló tárlata.

Az 1867-es kiegyezést követően létrejött, majd később asztaltársasággá alakult olvasóegyletek egyike, az Ácsi Kossuth Lajos Asztaltársaság is céljául tűzte ki a Kossuth-kultusz ápolását. A 2004-ben újjáalakult társaság kitartó munkával és összefogással 2009-ben szobrot állíttatott a településen és megemlékezéseket szervezve őrzi az Ácson 1892-ben díszpolgári címmel is kitüntetett hazafi emlékét.