Művelődési Ház

Balogh Attila

mb. intézményvezető

06706262363
acsmuvhaz@gmail.com

•••

A Zichy család öröksége

A 17. század végén a Lengyel család örökösei nagyobb birtokrészt adtak el gróf Esterházy Károly egri püspöknek, aki mind több és több birtokot vásárolt meg a falu határában. 

Esterházy Károly 1799-ben bekövetkezett halála után bátyjának, (IV.) Ferenc főkancellárnak és horvát bánnak a fia, (V.) Ferenc örökölte az ácsi uradalmat. Ő 1815-ben hunyt el, birtokai fia, Esterházy Károly kezére kerültek. 1824-ben az Esterházyak eladták herceg Lichtenstein Alajosnak itteni birtokukat. 

Később a XIX. század második felében zichi és vásonkeöi gróf Zichy (I.) Ernő vásárolta meg a kastélyt és a birtokot, aki a Zichy család oroszvári főágazatának, vedrődi ágazatának seregélyesi ágához tartozott.

A família 1655-ben kapott magyar bárói, 1679-ben magyar grófi címet. Az ácsi birtokvásárlásra azért volt szükség, mert a seregélyesi családi kastélyt Zichy (I.) Ernő császári, királyi kamarás bátyja, Sándor örökölte. (I.) Ernő gróf 1919-ben hunyt el, az ácsi uradalom fiára (II.) Ernőre szállt.

A Zichy család nevéhez fűzödik a kastély eklektikus (neobarokk) stílusú átalakítása (7. kép) a XX. század első negyedében, mely minden bizonnyal 1901-02-ben történt, bár egyes források 1920-ra teszik. 

A kastélyt a II. világháború után 1948-ban államosították, és 1955. szeptember 25-én ebben az épületben nyitották meg Bartók Béla halálának 10. évfordulójára a kultúrházat.

A kastély ad otthont jelenleg a Bartók Béla Művelődési Ház, Könyvtár és Városi Sportcsarnok intézményének. Az épület művelődési házként funkcionál, illetve itt található a városi könyvtár és a Sméja Galéria is.

.