HAGYOMÁNYOS ÉS MODERN TOJÁSFESTÉSI TECHNIKÁK

2020.04.08

A mai összeállításban hagyományos és modern tojásfestési technikákhoz adunk tippeket, ötleteket. Milyen természetes anyagokkal festhetünk tojást és mely színeket hogyan állíthatjuk elő? Milyen hagyományos technika a berzselés? Hogyan készítsünk írókát? Festettétek már a főtt vagy kifújt tojást borotvahabbal vagy papírtörlő használatával? Ismeritek a dekupázs (szalvéta)technikát? Kísérletezzünk, próbáljuk ki a márványozást körömlakkal is! Akik rendszeresen részt vettek a kézműves foglalkozásainkon, azoknak ismerősek lehetnek ezek a díszítési módok, szerettünk volna egy külön napot is tartani, hogy bemutathassuk ezeket.

Mindenkit arra biztatunk, hogy próbáljon ki néhányat otthon!
Idén egészen más húsvétra készülünk, hiszen mindenkit arra kérünk, hogy maradjon otthon, és tartózkodjon a locsolkodástól, mégis arra buzdítunk mindenkit, hogy a hagyományokat megtartva fessünk néhány tojást a Nyuszinak és a sok virtuális locsolónak! 

Néhány érdekesség, mielőtt belevágunk:
- A tojás ősi termékenységszimbólum,a keresztény egyházi szimbolikában pedig a feltámadás, az újjászületés jelképe.
- Leggyakrabban piros színre festjük a locsolóknak szánt tojásokat, mely piros - vörös szín Krisztus vérét szimbolizálja.
- A legismertebb húsvéti népi tojásjáték lényege, hogy két szemben álló játékos összekoccantja a tojásokat, akinek a tojása sértetlen marad, elnyeri a másiktól a törött tojást.

A következőkben képekkel, leírásokkal, videókkal igyekszünk segíteni:

A berzselés (levélrátétes technika ) és a viaszolás talán a két legszebb és legismertebb technika a hagyományos díszítések között. Természetes alapanyagokból szinte bármilyen színt előállíthatunk. Ezekről olvashatunk bővebben a linkekre kattintva:

BERZSELÉS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE
https://sokszinuvidek.24.hu/.../berzseles-a-legszebb-hagyoma.../

HAGYOMÁNYŐRZŐ DÍSZÍTÉSI TECHNIKÁK ÉS MOTÍVUMOK
https://szinesotletek.blog.hu/.../hagyomanyorzo_tojasdisztite...

RÉGI MOTÍVUMOK, HAGYOMÁNYOS MÓDSZEREK

TOJÁSFESTÉS BOROTVAHABBAL, KÖRÖMLAKKAL
https://tippeknoknek.hu/kreativ-tojasfestes-marvanyos-minta...